Muzieklessen

Bij Gitaarschool Wilco van Wee kun je gitaarles krijgen op verschillende soorten gitaren.
Lees alles over de verschillende gitaartypen.
Zo ontdek je wat er bij jou past!

Bekijk de lesvormen

Privéles of kleingroepsles: bekijk de verschillende mogelijkheden
van onze gitaarschool.

Bekijk de lesmogelijkheden

Klassieke gitaar

De klassieke gitaar is een akoestische gitaar is nog altijd de meest bespeelde gitaar. Hij heeft zowel nylon als metaal omwonden snaren. Je speelt deze meestal met je vingers, maar soms ook met een plectrum. Voor kinderen tot ongeveer 11 jaar wordt meestal een iets kleiner ¾ formaat gebruikt.

Op het eerste gezicht lijkt de hand van de gitarist die de hals bespeelt het meest indrukwekkend, het meeste werk voor de gitarist zit echter in de hand die de snaren aanslaat. Daar zit de timing en het volume. Voor een goede aanslag zal je kracht moeten ontwikkelen in je vingers. Dat leer je natuurlijk in de les evenals, ritme, noten en prachtige songs of voordrachtstukken. De klassieke gitaar is heel populair omdat je er heel veel stijlen op kan spelen: klassiek, flamenco, pop, jazz, latin. Op deze gitaar ontwikkel je dus een hele brede basis, waarna je je makkelijk kan verdiepen in je favoriete muziek.

WilcovanWee-gitaarles-klassieke-gitaar

WilcovanWee-gitaarles-elektrische-gitaar

Elektrische gitaar

De elektrische gitaar heeft net als de akoestische gitaar zes snaren en is hetzelfde gestemd. Doordat deze gitaar geen klankkast heeft heb je er een versterker bij nodig, anders geeft hij geen geluid. De snaren liggen iets dichter op elkaar, waardoor deze beter geschikt is om met een plectrum te bespelen, maar minder om met je vingers te spelen.

Als je het leuk vindt om zo snel mogelijk in een band te gaan spelen en je houdt van pop, rock, jazz, blues of metal, dan is dit jouw instrument. Op de elektrische gitaar leer je ritme, melodieën en solo’s aan de hand van een methode, of songs. Ook als je eigen nummers wilt maken of gewoon lekker wilt jammen is dit een geweldig instrument. Op de elektrische gitaar heb je, al dan niet met effecten apparatuur, heel veel mogelijkheden om met klank te spelen en je eigen geluid te creëren. Om met de elektrische gitaar te beginnen hoef je niet eerst een akoestische gitaar gespeeld te hebben. Je kan er direct op beginnen.

Flamenco gitaar

De flamenco muziek komt uit Andalusië in zuid Spanje. De gitaar is bij deze stijl het meest gebruikte instrument. Dit kan als solo instrument of om zang en dans te begeleiden. Ritme vormt een belangrijk onderdeel van de flamenco. De gitaar heeft twee slagplaten, naast de snaren waarop met de vingers geklopt kan worden. In de flamenco zijn er tegenwoordig veel verschillende stijlen, die hun oorsprong vaak hebben in een stad of streek in Andalusië.

Veel gitaristen beginnen met Flamenco spelen op een gewone klassieke gitaar. Deze heeft vergelijkbare snaren en stemming en je kunt er dus alle flamenco muziek op spelen, mits je er een slagplaat op plakt om het hout te beschermen. Een echte flamenco gitaar heeft ander hout en is doorgaans lichter en feller van klank. In de les kan je gebruik maken van een methode of bestaande stukken. Ook wordt er vaak geïmproviseerd over een schema (compás).

WilcovanWee-gitaarles-Flamenco-gitaar

WilcovanWee-gitaarles-steelstring-gitaar

Steelstring gitaar

De steelstring gitaar is een akoestische gitaar met zes of twaalf stalen snaren. De gitaar wordt veel gebruikt in pop, rock, country of blues. Het is een ideaal instrument om songs te begeleiden. Vaak zit er een element of microfoon in, waardoor je deze gitaar ook kan versterken. De snaren liggen dichter bij elkaar en zijn strakker dan bij een klassieke gitaar. Je speelt deze gitaar dan ook doorgaans met een plectrum. Soms heeft deze een ‘cutaway’. Hierbij is bij de hals een stuk van de klankkast weggehaald, zodat je in de hogere posities makkelijker op de hals kan spelen. Er zijn meerdere formaten, waarbij de grotere formaten meer akoestisch volume hebben en de kleinere vaak meer geschikt zijn om over een versterker te spelen. Deze kleinere modellen worden vaak in een band gebruikt.

De meeste leerlingen die op de steelstring les hebben, hebben al een tijdje, klassiek of elektrisch gitaar gespeeld en vinden het leuk om hun favoriete popsongs, jazzstandaards of fingerpicking op de steelstring te spelen.